Company Profile #58584

СО МАТ

12.11.2019
Company Management
owner
Statistics
ETS2 ETS2
ATS ATS
Awards 0
No awards were received.
Company Description
СО МАТ (Стопанско обединение "Международен автомобилен транспорт") е българска държавна транспортна компания, създадена с разпореждане на Министерския съвет на България през 1960 г., с което съществуващите по това време четири предприятия за вътрешна и международна транспортна  дейност се обединяват в Държавно автомобилно предприятие (ДАП) Международни превози. Началото на своята дейност предприятието поставя със 100 автомобила от марката "Volvo". За да отговори на строгите изисквания на високо конкурентния международен  пазар за автомобилни превози, компанията е реорганизирана многократно. През 1966 г. в нейния състав се включва товарният клон на ДАП – София, а три години по-късно към автопарка й се прибавя и този на "Тексим". Така през 1969 г. общият брой автомобили на СО МАТ достига 1250.

Бурното развитие на СО МАТ започва от началото на 70-те години на ХХ век. За да отговори на нарастващото търсене на превози от Европа за страните от Близкия и Среден изток, компанията закупува 2000 нови, високопроизводителни тежкотоварни автомобила от марките "Mercedes-Benz", "Volvo" и "Renault", с което автопаркът достига 3487 превозни средства. Адаптивността и новаторския дух на СО МАТ в този период намират израз в изграждането на завършена мрежа от гранични бюра, представителства и терминали в района на Близкия изток, което подобрява ефективността на операциите и превръща компанията в Превозвач №1 на товари от Европа за Близкия изток. Ежедневно по 200 автомобила пресичат границите на Ирак и Иран, български автомобили достигат дори до Пакистан, Индия и Непал. Засилват се позициите на СО МАТ и в Европа, където въпреки жестоката конкуренция компанията успява да заеме водещо място, печелейки товари с конкурентни цени и отличен сервиз. Скоро се откриват бюра в много европейски страни – Австрия, Германия, Унгария, Франция, Италия, Полша, Испания, Швеция, Чехословакия, както и в Турция и Гърция.

Благодарение на изключителния професионализъм и всеотдайността на своите служители, само за десет години, СО МАТ успява да увеличи мащабa на своята дейност над 20 пъти. В резултат на това от 1971 г. до 1985 г. това обединение предоставя на държавата около $1 млрд. и 200 млн. валутен резултат (валутна печалба). До края на 1989 г. числата нарастват на $1 млрд. и 400 млн., а капиталът на дружеството е огромен дори и за световните мащаби.

Всичко това е постигнато само от около 10 000 служители и работници. От друга страна, българското стопанство е осигурено със собствен елитен, подвижен, бърз и евтин транспорт за внос и износ.

България заема първо място в международния автомобилен транспорт на три континента. Нейните близо 5000 транспортни посланици са чакани с уважение от хиляди товародатели, спедитори и търговци по света, които с увереност им доверяват своята стока и са сигурни, че тя ще пристигне непокътната точно по предназначение.

Това уникално в световен мащаб обединение притежава:

– 6 клона в страната (Горубляне и Хаджи Димитър – София, Русе, Бургас, Пазарджик, Видин), помарково специализирани;
– Над 4 800 автокомпозиции, доставени от водещи европейски автомобилни производители ("Mercedes-Benz", "Volvo", "Renault", "Iveco" – за автомобили и "Kässbohrer", "Fruehauf", "Schmitz", "Lamberet" – за полуремаркета), отговарящи на последните постижения на автомобилната техника през тези години;
– 600 автокомпозиции плюс 800 души персонал, работещи извън страната;
– 4 елитни речни и 4 морски кораби за извършване на комбинирани Ro-Ro превози по река Дунав и море;
– 3 промишлени предприятия за ремонт на възли и агрегати, за регенерат на гуми и производство на полуремаркета и за производство на поп нитове, изградени са десетки сервизи;
– 11 представителства, 9 гранични бюра и 7 терминала на територията на три континента;
– Акционерно участие в девет чуждестранни дружества в Германия, Австрия, Полша, Иран, Либия, Кувейт;
– 10 общежития с над 1000 легла, почивни станции, управленски и други звена;
– 17 транспортно-технологични линии от различен характер, в това число комбинирани с участието на чужди превозвачи.

В края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век СО МАТ е най-големият автомобилен превозвач в Европа.
Company Rules
No limit
ETS2 No limit
ATS No limit
List of employees [3]
Loading